In Amerika is het al een tijdje beschikbaar, de Google Chromecast. Het is nog niet bekend wanneer we hier in Nederland gebruik kunnen maken van dit apparaatje. De verwachting is dat de releasedatum in ieder geval ergens in 2014 ligt. Om niet langer te hoeven wachten heb ik er al één in huis gehaald. In dit artikel bespreek ik mijn bevindingen. Wat kunnen we er al mee in Nederland en heeft het zin om deze al in huis te halen voordat de Google Chromecast officieel uit komt?

[quote]Deze gastbijdrage is geschreven door Danny Kwaks, AdOps bij WebAds[/quote]

Wat is het eigenlijk een Google Chromecast?

Chromecast is een kleine ‘add-on’ voor je televisie. Je sluit hem aan door een HDMI poort van je TV te gebruiken. Daarnaast moet je hem ook nog aansluiten op een USB poort om hem van energie te voorzien. Deze kan van je televisie zijn middel van een stekker op het lichtnet. Een stekker wordt overigens niet meegeleverd. Wel in de verpakking natuurlijk is het apparaatje zelf, een USB kabel en een HDMI extender. Deze extender kan gebruikt worden wanneer je HDMI poort niet genoeg ruimte heeft.

chromecast2

Eenmaal aangesloten op je televisie heb je de mogelijkheid om bepaalde applicaties naar je TV te streamen. Simpelweg zeg je tegen je smartphone, tablet of desktop de content op TV af te spelen. De Chromecast maakt dan een netwerkverbinding met desbetreffende service. De televisie hoeft dus zelf geen internetverbinding te hebben.

Plug and play?

Wanneer je Chromecast voor het eerst gebruikt voer je een eerste installatie uit. Dit kan door middel van een tablet of smartphone. Je moet dan de speciale Chromecast applicatie installeren vanuit de App- of Play Store. Wanneer je die applicatie opent zoekt deze binnen het WiFi netwerk naar de Chromecast. Belangrijk dus dat beide apparaten aan hetzelfde netwerk hangen. Hierna volg je de instructies op je telefoon. Het enige probleem wat ik in het begin tegenkwam was dat ik een aantal keer moest proberen om verbinding met mijn WiFi netwerk te maken. Helaas was het de eerste keren niet mogelijk om verbinding te maken en werd er geen foutmelding gegeven. Uiteindelijk is het toch gelukt en heb ik hier geen last meer van gehad.

chromecast

Multi remote

Een voordeel van de Chromecast vind ik de ondersteuning van verschillende ‘remotes’. Google had ervoor kunnen kiezen enkel Android te ondersteunen. Dat hij ook met iOS apparaten kan werken vind ik een voordeel. Ik heb toch eerder mijn iPad in de buurt van de TV liggen dan mijn telefoon. De desktop heeft wel een speciale Chrome browser addon nodig. Andere browsers werken niet met de Chromecast. Er zijn maar een paar applicaties die de Chromecast ondersteunen. Binnen Android zijn dit er meer dan bij een iOS device. Op mijn iPad werken voornamelijk de YouTube en Netflix applicatie. Bij Android zijn er meer applicaties beschikbaar. Natuurlijk komt dit ook door de Play Store ondersteuning. Ik heb wel gemerkt dat bepaalde applicaties in Nederland nog de ondersteuning missen die ze in de VS wel hebben, zoals de Google Music applicatie. Op desktop werkt het net anders. Je kunt YouTube en Netflix in een browser bekijken waarna een ‘stream’ icoontje verschijnt. Je kunt ook een tabblad vanuit Chrome sturen naar de televisie. Dus mocht je daar een andere video bekijken of een applicatie gebruiken die niet standaard ondersteunt wordt kun je deze alsnog op de televisie laten weergeven. Ik heb wel gemerkt dat er dan een kleine vertraging zit tussen beeld en geluid. 

De applicaties

Zelf gebruik ik het meest Netflix op Chromecast. Voorheen moest ik mijn gameconsole, in mijn geval de XBOX360, gebruiken om Netflix op mijn tv te krijgen. Nu is dat een stuk makkelijker. Wanneer je streamt vanaf je telefoon of tablet kun je ook andere taken uitvoeren wanneer het streamen bezig is. Via desktop zul je echter altijd het tabblad met Netflix open moeten laten staan. Je telefoon kun je zelfs gewoon uitzetten. Het streamen gaat dan gewoon door. De batterij gaat dus niet razendsnel leeg door het streamen.

Conclusie

In het kort: ik heb geen spijt van het aanschaffen van mijn Chromecast. Sinds ik hem in huis heb is mijn gameconsole niet meer aan geweest. Het gemak en de functionaliteit zorgt ervoor dat het een vast onderdeel is geworden van mijn TV. Ik mis niet echt applicaties maar wacht nog wel op ondersteuning van bijvoorbeeld VLC. Wanneer je de Google Chromecast echter vooral voor Netflix zult gebruiken is deze simpelweg perfect. In Amerika kun je hem bij Amazon en Google Play bestellen voor slechts 35,- dollar. In Nederland zal deze 35,- euro gaan kosten.

+ Multi apparaten ondersteuning

+ Snel en gemakkelijk in gebruik

+ Goede prijs kwaliteit verhouding

– Nog niet alle lokale Google applicaties werken

– Nog niet officieel in Nederland te krijgen

Photos: iannnnn, 2, 3