De roamingtarieven binnen de Europese Unie zijn definitief afgeschaft.  Dit betekent dat alle Europeanen zonder extra kosten kunnen bellen, gebeld worden, sms’en en mobiel internetten in en vanuit andere EU landen vanuit de eigen bundel of tegen nationale tarieven. Dit zal hoe dan een explosie in gebruik van mobiel verkeer in het buitenland te weeg brengen.

Roamingtarieven
Tussen 2007 en heden heeft de Europese Unie de roamingtarieven gereguleerd waardoor bellen, gebeld worden, sms’en en mobiel internetten in- en vanuit het buitenland steeds goedkoper zijn geworden. De lagere tarieven zijn goed zichtbaar in het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland. In de periode tussen het derde kwartaal van 2015 en het eerste kwartaal van 2017 is het aantal Nederlanders dat aangaf zijn of haar telefoon in het buitenland gebruikt te hebben verdubbeld. Zo blijkt uit onderzoek van telecompaper.

Het gebruik van Nederlanders bestaat uit zowel bellen als mobiel internetten, al ligt het gebruik voor bellen net wat hoger. In het eerste kwartaal van dit jaar gaf 18% van alle Nederlanders aan in de drie maanden ervoor mobiel gebeld te hebben in- of vanuit het buitenland. Anderhalf jaar eerder lag dit nog op slechts 8,7%

Mobiel internet
Als we kijken naar het gebruik van mobiel internet in het buitenland, dan is deze is in anderhalf jaar tijd meer dan verdubbeld van 7,5 % in het derde kwartaal van 2015 naar 16,5% in het eerste kwartaal van 2017.

Bron:Telecompaper