Smartphones worden steeds vaker gestolen. Vooral tijdens drukke evenementen en festivals gebeurt het steeds vaker. Zo pakte de politie tijdens het Indian Summer Festival in Alkmaar negen mensen op die gezamenlijk 240 smartphones hadden gestolen. Om het aantal telefoondiefstallen tegen te gaan is er vorige maand de campagne ‘boefproof’ gestart. Deze campagne richt zich op de eigenaren van mobiele telefoons.

Diefstal van smartphones in Nederland

Smartphones zijn een gewilde buit blijkt uit diefstalcijfers van de politie. In juni van dit jaar werden er 4889 telefoons als gestolen opgegeven! De meeste telefoons werden uit een tas, broek- of jaszak gestolen, maar ook straatroof (10%) en het stelen uit auto’s (15%) was populair.

simyo

Hoe voorkom je een diefstal?

  • Neem een goedkope telefoon mee als je van te voren weet dat in een drukke menigte terecht komt
  • Ga niet opzichtig filmen en fotograferen
  • Berg het toestel goed op, bijvoorbeeld in een apart tasje om je nek

Beveilig je telefoobeveilign

Alle telefoonfabrikanten hebben handigheidjes in smartphones ingebouwd waardoor smartphones minder aantrekkelijk zijn voor dieven. Het is belangrijk om deze in te stellen voordat je met je smartphone op pad gaat. Voor Androïde en iPhone telefoons leggen we hieronder kort uit hoe je de telefoon op afstand kunt blokkeren.

Androidtelefoon blokkeren

Alle Androidtelefoons kunnen standaard geblokkeerd worden. Op de Androidtelefoon is er een gratis applicatie via de Play Store te downloaden genaamd: Android-apparaatbeheer.

Wanneer de app gedownload is kun je onder de Apps naar Apparaatbeheer gaan en inloggen met je Google-account. Vervolgens komen al je Androidapparaten in beeld op een plattegrond en kun het toestel laten bellen, vergrendelen en wissen op afstand.

Om wat dieper in de instellingen te kijken ga je naar de Google Instellingen op de telefoon, en vervolgens naar Android Apparaatbeheer. Hier zet je de vinkjes bij de mogelijkheden om op afstand de locatie van het toestel te bepalen, zodat je weet waar het toestel is op het moment dat deze is gestolen.

Ook is het advies om een vinkje bij de tweede mogelijkheid in het menu te zetten, hiermee is het mogelijk om op afstand het toestel te vergrendelen en te wissen. Wanneer het toestel gestolen is kunnen deze instellingen online worden gebruikt via Android Apparaatbeheer. Op deze manier kan de telefoon gereset of geblokkeerd worden op afstand en heeft de dief er niets meer aan.

blokkeren

iPhone blokkeren

iphone blokEen iPhone is erg makkelijk op afstand te blokkeren. In de iPhone instellingen ga je naar Cloud, daar is de optie om de iPhone te zoeken. Wanneer de GPS-functie van de telefoon geactiveerd is kan de telefoon precies worden teruggevonden. Daarna kan de telefoon gewist of geblokkeerd worden via internet. Om de telefoon via internet te blokkeren ga je naar icloud.com, log in met je Apple ID en probeer de telefoon terug te vinden via de opties op het scherm. Zodra deze functie wordt geactiveerd, blokkeert de telefoon automatisch voor iedereen die het juiste wachtwoord niet weet.

De iPhone kan zelfs zo worden ingesteld dat de laatst geregistreerde locatie naar iCloud wordt gestuurd, als de batterij bijna leeg is.

Zo kun je proberen hem op te sporen. Mocht de telefoon offline gaan, dan kun je hem via iCloud zo instellen dat je automatisch een e-mail met de locatie krijgt zodra het toestel weer aan wordt gezet.

iphone blok2

Wat te doen met je abonnement of prepaid simkaart?

Indien je gebruikt maakt van een sim only abonnement en je telefoon wordt gestolen is het raadzaam direct contact op te nemen met je provider. Zij blokkeren vervolgens jouw telefoonnummer en in overleg met jouw het probleem afhandelen.

Wanneer je gebruik maakt van een prepaid abonnement of wanneer je je simkaart niet kunt vinden is het aan te raden om de simkaart (tijdelijk) te laten blokkeren. Vaak worden er vervangende kosten in rekening gebracht en wordt er direct een nieuwe simkaart opgestuurd. Dit geldt voor zowel simkaarten waar een abonnement aan gekoppeld is maar ook voor prepaid simkaarten.

 Overheid en fabrikanten werken samen

De overheid en fabrikanten van smartphones werken samen om diefstal te voorkomen. Veel tips over het blokkeren van je gestolen telefoon op afstand zijn te vinden op www.hier-waak-ik.nl, de officiële website van het overheidsproject boefproof.

De belangrijkste vier tips zijn:

  1. Kijk op internet waar je smartphone is
  2. Wis je persoonlijke gegevens
  3. Blokkeer je smartphone
  4. Doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie

De overheid heeft een verzoek bij fabrikanten ingediend om smartphones nog beter te beveiligen tegen diefstal. In de nieuwste versies van Andriod en IOS, het besturingssysteem van diphone, wordt het makkelijker om de telefoon op afstand te blokkeren zodat dieven er niets meer mee kunnen.
Deze zogeheten ‘killswitch’ moet voorkomen dat een gestolen toestel door de dief teruggezet kan worden naar fabrieksinstellingen, zodat de dief het toestel niet aan een heler kan verkopen. Wanneer dit onmogelijk is blijft de telefoon traceerbaar voor de rechtmatige eigenaar, en loopt de dief het risico om opgespoord te worden.

Aangifte doen en IMEI noteren

Wanneer je telefoon gestolen is doe je aangifte bij de politie. Om aangifte te doen is het belangrijk dat je het IMEI-nummer, het unieke serienummer van het toestel kunt overhandigen. Het IMEI-nummer kun je vinden door op het toetsenbord *#06# in te toetsen. Het IMEI-nummer is een vijftien cijferig nummer waarmee de politie het toestel kan proberen op te sporen en op afstand onklaar kan laten maken. Het doen van aangifte van een gestolen toestel kan via www.politie.nl.

Photo: garryknight (cc)