Blogger Tom de Munck, internet specialist, geeft internettips

Vorige week vertelde ik je over Cyberduck, een prettig FTP-programma. Maar een goede tekst editor kan daar natuurlijk niet bij ontbreken. Geen idee hoe een website er achter de schermen uitziet? Lees dan ook verder. Ik heb het in deze tip namelijk ook over gratis interactieve cursussen waarmee je bijvoorbeeld HTML kunt leren.

brackets gratis tekst editor script

Brackets
Letterlijk vertaald betekent brackets haakjes. En dat is waar het vaak om gaat bij het scripten en coderen. Brackets is een gratis text editor, gemaakt door Adobe. De makers van onder andere Photoshop, Indesign en PDF-lezer Acrobat.

Het fijne aan Brackets vind ik dat het snel opstart en het de code netjes kleurt en overzichtelijk maakt. Zo houd je een goed overzicht bij het creëren en bewerken van web-bestanden. Na het bewerken wordt het bestand weer netjes geüpload viaCyberduck.

Je kan Brackets gratis downloaden voor Windows en Mac vanaf hun website.

Gratis online scriptcursus
HTML? CSS? PHP? Geen idee waar ik het over heb? Kijk dan vooral eens op Codecademy. Een website waarbij je gratis en interactief leert coderen. Je krijgt afhankelijk van de door jou gekozen cursus eerst een uitleg, waarna jou gevraagd wordt om stap voor stap een opdracht uit te voeren. Als je een opdracht goed uitvoert, ga je door naar het volgende deel van de cursus.

Registreren is gratis. HTML & CSS zijn niet de enige cursussen. Je kan er ook terecht voor onder meer Java, SQL, Javascript, PHP, JQuery en Python.

Alvast een kleine hint: HTML regelt de inhoud van de website en CSS de opmaak.

gratis cursus programmeren