Ben je werkzaam in online media? Dit betekent dat je in een industrie werkt waar maandelijks, soms zelfs wekelijks veranderingen plaatsvinden die impact hebben op voltallige branches. Geen industrie die zich in zo’n dynamische fase bevindt als deze.

Deze bijdrage is geschreven door Bart Willems

Vorige week hoorden we nog dat iedereen met een degelijke auto vandaag nog zelf aan de slag kan als taxichauffeur bij Uber.  Hiermee is definitief een bom gelegd onder de traditionele taxiwereld. Dit is zeker niet het enige voorbeeld waar de impact van digitalisering van markten een grote rol spelen. Airbnb heeft de hotelbranche al wakker geschud en zo kunnen we nog tal van voorbeelden noemen waar alleen al afgelopen jaren door de opkomst van internet en mobiele devices volledige bedrijfstakken (muziek-,nieuws- retail etc) op hun kop zijn gezet.

De manier van werken in de online branche is daarmee ook snel veranderd. Daar waar een paar jaar geleden bij traditionele uitgevers de redactie de scepter zwaaide, zien we dat het maken van content steeds minder schaars is geworden. Iedereen kan een eigen blogof YouTube kanaal starten.

De technische afdelingen binnen organisaties hebben de afgelopen periode sterk aan belang gewonnen. Een branche waar dit zeker geldt is de mediabranche. Deze wordt meer en meer technologie gedreven. Sales afdelingen binnen grote (print)uitgevers komen niet meer weg met het verkopen van een achterpagina in de krant of tijdschrift. Van hen wordt verlangd dat zij de vertaalslag kunnen maken vanuit de technologie. Bovendien moeten zij in een sterk concurrerend speelveld zeer creatief zijn om boven de rest uit te kunnen stijgen.

Veel grote uitgevers zien in sneltreinvaart hun publiek verschuiven van desktop naar mobiel; hoe ga je daar dan geld mee verdienen en wat worden de nieuwe businessmodellen? Mediabureaus hebben eindelijk een positie in de digitale keten verworven en opeens komt mobiel met een moordend tempo om de hoek kijken. Wat doe je dan als branche? Je gaat de manier waarop we gewend waren om te adverteren in tijdschriften en op het web, zo goed en zo kwaad als mogelijk te vertalen naar mobiel. Want als je altijd met ‘platte advertentieposities’ werkte, kun je daarmee dezelfde kpi’s hanteren die adverteerders gewend waren en dat is wel zo fijn. Inmiddels komen we erachter dat we online nauwelijks meer gevoelig zijn voor die ‘platte advertentieposities’. Door slimme technieken weten we advertentieruimte steeds beter te koppelen aan de juiste persoon waardoor de waarde ervan weer is toegenomen. Toch  blijft het oude wijn in nieuwe zakken. Het verlengen van een businessmodel dat op zn einde was. Kortom, er is vernieuwing nodig. Door de enorme druk in de branche gebeurt dat te weinig en blijven we teveel vasthouden aan eyeballs en andere oude waarden terwijl mobiel juist zoveel mogelijkheden biedt om nieuwe dingen te proberen.

We gebruiken onze smarthone zo intensief en wezenlijk anders dan laptop of pc. De aandachtspanne van de bezoeker is zoveel korter, dus je zal nog meer iemands interesse moeten wekken tijdens de impulsbewegingen tussen de vele apps en mobiele sites.

Alleen als de advertentie integraal onderdeel wordt van de interesses en navigatiepatronen van de gebruiker kan het werken. Partijen die relevantie voor de gebruiker goed weten op te zoeken zijn Google en in vrij korte tijd toch ook Facebook.

Kortom, net als vele branches staat de branche van (mobile) advertising pas aan het begin van grote veranderingen, vraag is alleen hoe snel willen en kunnen we veranderen.

photo:faceme(cc)