Het aankooptraject dat mode-shoppers afleggen, van eerste indruk tot daadwerkelijk aankoop, springt nadrukkelijk heen en weer tussen fysieke winkels en affiliate marketing-websites, en verloopt telkens anders. Het is verontrustend dat bij dit zogenaamde ´nieuwe shoppen´ de mooiste modewinkels van de hoofdstraat ontbreken. Uit onderzoek van Tradedoubler blijkt dat de fysieke ´brick-and-mortar´modewinkels stralen door afwezigheid op prijsvergelijkings websites, voucher code websites, cash back websites en aanbiedingen websites.

De fysieke modewinkel verliest dan ook terrein: 51% van de onderzoeksdoelgroep koopt inmiddels maandelijks mode online, en dat aantal zal verder groeien: 39% van de smartphone-bezitters vindt online kleding aankopen nu een aantrekkelijker optie dan verleden jaar.

Het shoppen van kleding wordt steeds vaker mobiel gedaan en ook de aankoop gebeurt vaker online, blijkt uit het onderzoek´Performance Marketing: A New Catwalk for Fashion Brands´  van Tradedoubler.

Gevoel én verstand
”Mode-shoppen  is vandaag de dag een kwestie van gevoel én verstand geworden, toont het Tradedoubler onderzoek aan”,zegt Govert van Eerde, Country Manager van Tradedoubler Nederland en België. ”Een goede ervaring leidt alleen tot een aankoop als de prijs scherp is en dat controleert de klant makkelijk thuis online of mobiel vanuit de winkel zelf. Modeketens en -winkels die niet buiten de spotlights van de shopper willen vallen, kunnen dan ook niet zonder een goede affiliate marketingstrategie om klanten aan zich te binden die zich online op fashion oriënteren en prijzen in de winkel checken.”

Modefeiten
Als het aankomt op de  daadwerkelijke aanschaf, benut 56% van de mode-shoppers affiliate marketingkanalen om de gewenste items voor de laagste prijs te krijgen, blijkt uit het Tradedoubler-onderzoek. Van de onderzoeksdoelgroep  maakt 70% dan ook van mobiele apparatuur gebruik om een gewenst artikel voor een scherpere prijs te vinden en koopt 60% kleding om prijstechnische redenen online, in plaats van in de winkel. Daarnaast verzilvert 44% mobiele vouchers of kortingsbonnen die tijdens het online winkelen zijn ontvangen. Verder gaat 55% naar een concurrerende winkel als uit de zoekopdracht op de mobiel blijkt dat daar een mode-item lager geprijsd is. Tenslotte doet maar liefst 44% van de respondenten online aankopen via de mobiel.

Nog altijd schaft 61% van de consumenten zijn kleding vaak aan in de traditionele winkelstraat. Met een goede affiliate marketingstrategie zou dat percentage zich kunnen handhaven of zelfs kunnen stijgen.

Bron: TradeDoubler

Photo: skohlmann (cc)