Het gaat snel met de ontwikkeling van de (smart)phones en tablets. Er is ooit een dag geweest dat dit device nog niet bestond. Dit is echter alweer 40 jaar geleden. De Amerikaan Martin Cooper was de man. Hij was destijds uitvinder bij Motorola. Het leverde hem de bijnaam ‘vader van het mobieltje’ op. En wat was het best verkopende toestel ooit?

De iPhone? Nee, het gaat om de Nokia 1100, waarvan er in totaal 250 miljoen over de toonbank gingen.

Een aantal weetjes op een rij:

– In 1993 verscheen de eerste ‘smartphone’, een telefoon waarmee je meerdere dingen kunt doen. De IBM Simon was ondermeer telefoon, fax en kalender in een, én had een touch-screen

– In 1996 verschenen de eerste mobieltjes die – met heel veel moeite – een draadloze internetverbinding tot stand konden brengen.

– 1997 werden de eerste foto’s met een mobieltje gemaakt. De Fransman Philippe Kahn – de uitvinder van de mobiele camera – schoot kiekjes van zijn pasgeboren dochtertje.

– Ook in 1997 gebruikte James Bond voor het eerst een mobieltje. In Tomorrow Never Dies kon zijn speciale Ericsson JB988 behalve bellen onder andere ook vingerafdrukken  scannen, sloten kraken, fungeren als stroomstootwapen en de portieren van zijn BMW openen.

– Een van de vroegste voorbeelden van het distribueren en verkopen van content via de telefoon was in 1998, toen het Finse Radiolinja ringtones verkocht.

– In 2001 werden 3G-netwerken voor het eerst gelanceerd. Japan had de primeur.

– Het bestverkopende toestel ooit is Nokia 1100, waarvan er in totaal meer dan 250 miljoen over de toonbank gingen.

– Dat toestel blijft daarmee ook de PlayStation 2 voor als bestverkopende gadget ooit.

– De hoogste telefoonrekening ooit is vermoedelijk voor Celina Aarons uit de Amerikaanse staat Florida. Zij kreeg in 2011 een rekening van maar liefst 201.000 dollar 24. gepresenteerd, omdat ze haar telefoon niet in de internationale modus had gezet toen ze twee weken naar Canada op vakantie ging.

De aandacht is er nog? Veel van deze weetjes komen uit een artikel uit de Volkskrant uit 2013. Wil je nog meer leuke weetjes? Klik dan hier voor het gehele artikel in de Volkskrant.

Bron: De Volkskrant

Photo: victoriacastaneda (cc)