De in 2016 gelanceerde Samsung Note 7 smartphone veroorzaakte nogal wat explosies en veel ophef. Samsung heeft uiteindelijk de toestellen teruggenomen en vervangen. Het model is sindsdien niet meer op de markt verschenen en in Nederland nooit uitgebracht.

Inmiddels is na onderzoek bekend geworden dat de explosies werden veroorzaakt door twee verschillende problemen in de batterij.

In de eerste serie telefoons zat een ontwerpfout in de accu, die werd geleverd door Samsung’s dochterbedrijf Samsung SDI. Er was te weinig ruimte voor de negatieve elektrode in de hoek van de accu. Die elektrode raakte verboden en door onvoldoende isolatie konden de negatieve elementen in contact komen met de positieve elementen, waardoor kortsluiting ontstond.

Samsung heeft onder zeer hoge tijdsdruk een nieuwe batterij in productie genomen, van een andere leverancier. Daar werden echter fouten gemaakt in de assemblage. Zo ontbrak bij sommige accu’s de isolatietape of was de isolatietape tijdens de productie al beschadigd geraakt waardoor ook in deze accu’s de positief geladen elementen in contact konden komen met de negatief geladen elementen.

Voor het onderzoek naar de oorzaken zijn 120.000 niet-verkochte Note7’s geanalyseerd en 30.000 accu’s die nog op voorraad lagen.

Samsung heeft enkele maatregelen doorgevoerd om herhaling te voorkomen. Nieuwe modellen worden ontworpen met meer ruimte voor de batterij. De batterijen zelf worden in de ontwerpfase intensiever getest, met testen om (over)belasting te simuleren en testen om de levensduur te bepalen. Tijdens de assemblage worden met röntgenfoto’s de toestellen gecontroleerd of ze in orde zijn.

bron:Telecompaper