Ruim 10% van de mobiele telefoonbezitters betaalt de belkosten vooraf (prepaid). Deze zogenoemde prepaid simkaarten zijn vooral populair onder mannelijke veertigers. En verrassend; de Nokia blijkt populair. Dit blijkt uit onderzoek van Geldshop.

Abonnement versus Prepaid
Ruim 53% van de Nederlanders heeft een één- of meerjarig toestelabonnement. 36,5% heeft een sim-only abonnement. Opvallend is het percentage prepaid bellers (10,2%). De groep prepaid bellers in Nederland bestaat vooral uit mannen (57,7%). De gemiddelde leeftijd van een prepaid beller is 45 jaar en zo’n 46% van deze groep veertigers is alleenstaand.

Abonnementhouder kiest Samsung, prepaid beller Nokia
Het grootste gedeelte van de Nederlandse mobiele bellers is in het bezit van een Samsung toestel (42,6%). 34,9% van de smartphonebezitters heeft een iPhone. Verder heeft men ook vaak een Huawei (7,2%) of een Sony (5,7%).

De verdeling in toestelmerken ziet er anders uit onder prepaid bellers. Onder prepaid bellers blijft Samsung dominant (46%), maar de iPhone blijft achter (18%). Prepaidbellers zijn daarentegen vaker in het bezit van een Nokia (14%).

Abonnementhouders besparen actief
Veel Nederlanders proberen actief te besparen op de mobiele telefoon. Zo geeft 65,4% van de abonnementhouders aan, te besparen op de kosten van een mobiel door een goedkoper abonnement te nemen. 45,8% tracht te besparen door langer door te gaan met de oude telefoon, en een kleine 4% probeert te besparen door over te stappen op een prepaid constructie.

Vergelijken
Ook vergelijken wordt vaak gedaan onder bespaarders met een smartphone. Een ruime meerderheid van 65,6% vergelijkt de prijzen bij andere providers bij het naderen van de einddatum van het lopende contract. Zo’n 45,4% blijft over het algemeen trouw aan de huidige provider door hier standaard te verlengen.