Bijna driekwart van de Nederlanders van 12 jaar en ouder bezit een smartphone. Twee jaar geleden had net iets meer dan de helft van de Nederlanders een smartphone. De afgelopen 24 maanden hebben dus miljoenen Nederlanders hun feature phone omgeruild voor een smartphone, aldus het Dutch Smartphone User report 2014 Q3 van onderzoeksbureau Telecompaper.

Telecompaper ondervroeg van juli tot en met september 2014 ruim 12.000 Nederlanders in de leeftijd van 12-80 jaar over hun mobiele telefoon. Daaruit bleek onder meer dat bijna de helft (47%) van de Nederlanders een smartphone van het merk Samsung bezit. Nog eens 23 procent heeft een iPhone. Daarna volgen merken zoals HTC, LG, Sony, Huawei en Nokia.

Mannen hebben vaker de nieuwste telefoons, als de modellen enkele jaren oud zijn krijgen vrouwen de overhand. Zo is 55 procent van alle Nederlanders met een Galaxy S5 man, terwijl 45 procent vrouw is. Bij de iPhone 5S is dit verschil nog groter: 61 procent is man, en 39 procent is vrouw. Apple blijkt er ook beter dan andere merken in om meerdere producten van hetzelfde merk aan gebruikers te verkopen. Ruim driekwart van de iPhone-gebruikers met een tablet, heeft een iPad.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 11 procent van de respondenten zijn of haar smartphone heeft gekregen van een familielid – als cadeau of een doorgeschoven gebruikt toestel.

Infographic DSU

Bron: Telecompaper