Zit je thuis op je telefoon een video te streamen, hapert het afspelen opeens. Dit is je vast weleens overkomen. De oorzaak hiervan is een slechte WiFi-verbinding. In dit artikel lees je waar dit aan kan liggen en hoe je het oplost.

Mogelijke oorzaken voor slechte WiFi-verbinding

Er zijn verschillende oorzaken die voor een haperende of slechte WiFi-verbinding kunnen zorgen. Het maakt daarbij niet uit of dit een modem is van bijvoorbeeld Ziggo, KPN of Vodafone Thuis. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken:

  • De WiFi-modem is weggestopt in een hoekje of staat in de meterkast;
  • Andere modems verstoren het WiFi-signaal;
  • Je huis is goed geïsoleerd;
  • Magnetron verstoort het WiFi-signaal;
  • Oude Bluetooth-apparaten zitten WiFi-verbinding in de weg;

kpn__inarticle_wifisignaal2

WiFi-verbinding verbeteren in vier stappen

Je kunt zelf je WiFi-verbinding in vier stappen verbeteren. Zo heb je wél overal in huis goed bereik.

1.        Zet je modem neer op een centrale locatie

Als je modem is weggestopt in de meterkast, wordt het signaal meteen gehinderd. Je WiFi-verbinding is al een stuk beter en stabieler als de modem op een centrale plaats staat. Bijvoorbeeld in de woonkamer of op de overloop. Probeer, als het mogelijk is, de WiFi-modem dus te verplaatsen. Je zult dan merken dat het bereik op bijvoorbeeld je zolder opeens een stuk beter is.

2.       Verander de WiFi-frequentie

Vrijwel alle WiFi-modems zenden hun signaal standaard uit op de 2,4 GHz-frequentie. Inmiddels kunnen steeds meer modems ook op een andere frequentie uitzenden. Op deze 5 GHz-frequentie is het een stuk rustiger, waardoor het signaal minder verstoord wordt. Hierdoor is het signaal van je WiFi-modem beter.

3.       Zet WiFi-verstoorders uit

Magnetrons, oude Bluetooth-apparaten en kerstverlichting zijn stuk voor stuk slecht voor je WiFi-verbinding. Als je ze uitzet, wordt de modem minder gehinderd. Hierdoor is het signaal sterker en kun jij sneller internetten via WiFi.

4.       Installeer een WiFi Versterker

Heb je alsnog ergens in huis geen bereik? Dan is je modem waarschijnlijk niet krachtig genoeg om het signaal daar op eigen kracht te krijgen. In dat geval kun je een WiFi Versterker installeren. Deze plaats je op een plek tussen de modem en de ruimte waar je geen bereik hebt. De WiFi Versterker zorgt er dan voor dat je daar wél vloeiend kunt internetten.

Hulp nodig?

Lukt het je niet om zelf het probleem op te lossen? Bij veel internetproviders kun je een servicemonteur laten langskomen. KPN heeft zo’n dienst, net als Vodafone en Ziggo. Voordeel bij KPN is wel dat het gratis is als je een nieuwe klant wordt met een Alles-in-1 pakket.