Ongeveer 5 miljoen van de huishoudens in Nederland heeft de beschikking over een of meerdere tablets, oftewel twee derde van het totaal. Dat blijkt uit het Dutch Tablet Users 2015 Q2-rapport van Telecompaper. Consumenten gebruiken hun tablet het vaakst om op internet te surfen en om te gamen. Nederlanders met een iPad zijn de meest actieve tablet-gebruikers, terwijl bezitters van een Acer-tablet deze minder vaak gebruiken dan gemiddeld. De meest belangrijke afwegingen bij het kopen van een tablet zijn het merk en de prijs.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een tablet-gebruik in Nederland 45 jaar is. Apple is het meest populair onder jonge gebruikers, waardoor de gemiddelde leeftijd van een iPad-gebruiker lager is dan die van consumenten met een tablet van Acer, Asus of Samsung. Acer heeft het grootste aandeel 50-80 jarigen onder zijn tablet-gebruikers. Dit is een mogelijke verklaring voor de bevinding dat iPad-gebruikers hun tablet veel vaker gebruiken dan gemiddeld. Het omgekeerde geldt juist voor bezitters van een tablet van Acer.

Merk en prijs belangrijk

Nederlanders gebruiken hun tablets het vaakst om op internet te surfen en om te gamen. Mannen gebruiken hun tablet vaker dan vrouwen voor nieuws gerelateerde activiteiten, zoals het lezen van digitale kranten. In huishoudens met kinderen wordt de tablet het vaakst gebruikt. Kinderen gebruiken tablets het vaakst om (educatieve) games te spelen en om filmpjes te bekijken.

Uit het onderzoek van Telecompaper blijkt dat het merk en de prijs van een tablet de belangrijkste afwegingen zijn bij een aankoop. Gebruikers van een iPad zijn merkgevoeliger dan gemiddeld, terwijl bezitters van een Samsung-tablet zowel naar het merk als de prijs hebben gekeken bij de aanschaf van hun toestel. Gebruikers van een Acer- en Asus-tablet hebben bij hun aanschaf voornamelijk op de prijs gelet. De bovenstaande informatie is verzameld onder deelnemers van het Telecompaper Consumer Panel tussen de 12 en 80 jaar in het tweede kwartaal van 2015.

Bron: Telecompaper