In dit artikel worden alle voor- en nadelen van de verschillende besturingssystemen besproken. Een besturingssysteem stuurt de hardware van de smartphone aan waardoor je kunt bellen, internetten, foto’s maken, apps gebruiken. Ze hebben allemaal als doel het zo makkelijk mogelijk maken voor de gebruiker, echter hebben ze allemaal voor- en nadelen. Mobiele provider Simyo heeft ze op een rijtje gezet.

Waarom moet je de keuze maken tussen een bepaald besturingssysteem? Welke besturingssystemen zijn er? De drie populairste besturingssystemen voor smartphones zijn:

  • iOS van Apple
  • Android van Google
  • Windows van Microsoft

Windows Phone: uniek uiterlijk en snelheid

Windows heeft in vergelijking met Android en iOS de minste gebruikers. Dat geeft echter niet aan dat het slechter is.

Nadelen Windows

Het grootste nadeel van dit besturingssysteem is dat de er een beperkt aanbod is qua apps. De meest populaire apps zijn vaak ook voor Windows beschikbaar maar hebben dan andere mogelijkheden als iOS en Android.

Voordelen Windows

Omdat het geen zwaar besturingssysteem is zijn de goedkoopste Windows Phones snel in gebruik.

Android: populair en flexibel

Google heeft dit populaire besturingssysteem ontwikkeld voor onder andere LG, Samsung, HTC en Sony.

Nadelen Android

De Android telefoons zijn vaak minder snel in gebruik dan iOS en Windows Phones. Doordat fabrikanten hun eigen interface installeren op de smartphones is het zo dat ze langzamer worden in gebruik.

Voordelen Android

Met dit besturingssysteem kan je persoonlijke voorkeuren aanpassen. Op het beginscherm kan je naast apps ook widgets plaatsen, bijvoorbeeld het weer.

iOS: grondlegger

Apple heeft het besturingssysteem iOS ontwikkeld.

Nadelen Apple

Het nadeel van iOS is dat het minder personalisatiemogelijkheden heeft in vergelijking met Windows Phone en Android. Het uiterlijk van de interface is hierdoor minder persoonlijk en saaier.

Voordelen Apple

Het nadeel is ook gelijk een voordeel, door de saaie interface is het wel overzichtelijk voor de gebruiker. Een ander voordeel is dat het de iPhone en iOS goed op elkaar zijn afgestemd waardoor iPhones tot de snelste smartphones behoren.

Wat past goed bij mij?

Wens je een snelle telefoon? Dan is iOS het meest geschikte besturingssysteem. Maak je gebruik van veel verschillende apps? Dan is het Android besturingssysteem aan te raden. Wil je niet veel uitgeven voor een snelle en makkelijke iPhone? Kies dan voor Windows. Lees hier alle voor- en nadelen van de verschillende besturingssystemen.

De volgende keuze

Na de keuze voor een besturingssysteem sta je voor de volgende keuze: kies je een sim only abonnement of een prepaid simkaart. Wat is het verschil? Met een sim only abonnement kan je altijd en overal blijven bellen. Bij een prepaid kaart kan het zijn dat je op een gegeven moment door je beltegoed heen bent. Meer informatie is te vinden op de website van Simyo.