In 2015 zullen er meer mensen naar streaming video kijken dan naar live uitgezonden (broadcast) tv. Dat stelt het Ericsson ConsumerLab in een rapport over de top10 consumententrends voor 2015 en verder. De groei in het kijken naar streaming video staat bovenaan de trendlijst, met als reden dat consumenten in hun kijkgedrag steeds meer verschuiven naar makkelijk te gebruiken on-demand diensten waarmee op meerdere devices naar dezelfde video gekeken kan worden.

Op de tweede plek in de top 10 trendlijst staat dat consumenten graag ‘Helpful Homes’ willen (connected homes/domotica), in de praktijk vooral met internet of het thuisnetwerk verbonden devices en sensors die bijvoorbeeld inzicht geven in verbruik van water en elektriciteit. Op de derde plaats staat het groeiend gebruik van wearables, met als achterliggende gedachte dat mensen straks via MMI (men machine interface) direct online gedachten kunnen uitwisselen. Volgens het trendrapport van Ericsson Consumerlab verwachten veel respondenten dat dit een normaal fenomeen is tegen 2020.

Op nummer vier staat het fenomeen ‘slimme burger’. Het gaat daarbij vooral om steeds beter geïnformeerde burgers, via zaken zoals realtime waterkwaliteitcontroles, apps voor energiegebruik en live kaarten die verkeersdichtheid aangeven. De delende economie staat op de vijfde plaats. Volgens het rapport staat de helft van alle smartphone-gebruikers open voor het idee om vrije kamers in hun huis , ongebruikte huis-, tuin- en keukenapparatuur of vrijetijdsapparatuur te verhuren en zo geld te besparen. Een zelfde groep smartphonegebruikers (48%) zegt hun device graag te willen gebruiken om voor producten en diensten te betalen. 80 procent van de respondenten verwacht dat de smartphone de portemonnee en pinpas zal vervangen tegen 2020.

Privacy is ook een trend (op 7). 47 procent van de smartphonegebruikers wil graag elektronisch betalen zonder dat hiervoor persoonlijke informatie ingevuld dient te worden, 56 procent zou willen dat al het internetverkeer versleuteld wordt. Als achtste trend wordt genoemd dat cloudgebaseerde diensten het leven van mensen makkelijker en gezonder zal maken en kan verlengen.

Op plek negen staat de verwachting dat tegen 2020 het inzetten van huisrobots voor onder meer huishoudelijke taken geaccepteerd is (dit stelt 64%). Als laatste trend noemt het rapport het geloof van respondenten dat hun kinderen het als volwassenen volkomen normaal zullen vinden dat alle devices en apparatuur op de een of andere manier met internet in verbinding zullen staan.

Het ConsumerLab heeft zijn bevindingen gebaseerd op enquêtes onder smartphonegebruikers van 15-69 jaar in Johannesburg, Londen, Mexico City, New York, Moskou, San Francisco, Sao Paulo, Shanghai, Sydney en Tokio.

Bron:Ericsson/telecompaper
photo:[email protected](cc)