De afspeelbaarheid van video op mobiele devices is jarenlang een van de grootste drempels geweest voor marketeers om gebruik te maken van online video. Dat probleem lijkt nu eindelijk getackeld: was vorig jaar nog iets meer dan de helft van de marketeers tevreden met de inzet van mobiele video, nu is dat gestegen naar ruim 70 procent.

Dat blijkt uit de vierde Online Video Monitor die is uitgevoerd door SmartAgent MarketResponse (SAMR) in opdracht van Quadia Online Video. Ook zijn de ondervraagden tevredener over de effectiviteit van online video, de deelbaarheid, de meetbaarheid van de prestaties en het effect op de SEO.

Sinds 2013 wordt de Online Video Monitor jaarlijks gehouden en werd tot nu toe alleen gehouden onder Nederlandse marketeers. Bij de vierde editie werd ook gekeken naar de mening van de consument over online video: wat verwachten zij eigenlijk van bedrijven als het gaat om online video? Met name instructievideo’s blijken erg aantrekkelijk gevonden te worden (62%). Online commercials zijn het minst in trek (12%).

Consumenten zijn met name te spreken over gepersonaliseerde video’s op het moment dat ze al klant zijn bij een bedrijf. In eerdere fases wordt het gebruik van naam, adres of andere persoonlijke gegevens in een video als minder prettig ervaren.

Van de ondervraagde consumenten bleek 78% geen behoefte te hebben aan gepersonaliseerde video in de oriëntatiefase. Dit kan worden verklaard doordat consumenten het ‘eng’ vinden als ze een zeer specifieke gepersonaliseerde boodschap ontvangen, terwijl er nog geen sprake is van een relatie tussen de afzender en de ontvanger. Consumenten zouden daarentegen wel een interactieve videoboodschap willen ontvangen in deze oriëntatiefase (63%). Deze cijfers zien er in de klantfase helemaal anders uit. Klanten zitten in deze fase wel te wachten op zowel persoonlijke videoboodschappen als interactieve videoboodschappen (beide 82%).

“Online video en uiteraard ook gepersonaliseerde en interactieve video zit in de lift. Steeds meer marketeers zullen deze vorm van video inzetten om de dialoog aan te gaan met de klant”, zegt Nico Verspaget, directeur van Quadia. “Het is daarbij van groot belang dat het juiste moment in de customer journey uitgekozen wordt om de juiste personen te benaderen. Uiteraard is het dan ook zaak om een aantrekkelijke video te creëren. En dan het liefst ook ‘mobile first’.”