Bijna een half miljoen Nederlandse huishoudens hebben inmiddels een slimme speaker (6%). Een lage naamsbekendheid en onduidelijke toegevoegde waarde remmen een echte doorbraak bij consumenten nog wel. Dit blijkt uit de derde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.700 Nederlanders.

Onbekend maakt onbemind 


De meeste consumenten zijn nog niet bekend met slimme speakers (56%). Dit is van invloed op de aankoopintentie voor het komende jaar. Slechts 3% is van plan een slimme speaker aan te schaffen (240.000 huishoudens). Eén op de zes (16%) twijfelt of ze binnen nu en een jaar een slimme speaker gaan kopen. De Google Home heeft de hoogste naamsbekendheid binnen de productcategorie. Bijna een kwart van alle Nederlanders kent deze slimme speaker van naam. 

Bekendheid slimme speakers

Toegevoegde waarde nog onduidelijk

Als belangrijkste reden om geen slimme speaker te kopen noemt men een te hoge prijs (34%). Daarnaast vindt men het product vaak overbodig (25%) of de meerwaarde ervan nog te beperkt (26%). Overigens geeft één op de acht consumenten (12%) aan dat men het product niet vertrouwt. 

Positiever over spraakbesturing 


Slimme speakers zijn onderdeel van een bredere stroming van smart home innovaties. Eén op de vier consumenten (26%) is positief over de mogelijkheid om dergelijke apparaten via spraak te besturen. Een jaar geleden lag dit percentage nog op 22%. Er is ook nog steeds een aanzienlijke groep die sceptisch is (28%). Deze consumenten moeten er niet aan denken dat techniek op deze manier onderdeel uitmaakt van de woning. 

De resultaten in dit persbericht komen uit de derde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek naar de status van domotica in Nederland. In het onderzoek zijn 4.700 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.