Het videoverbruik op smartphones gaat razendsnel. Volgens cijfers van Adobe wordt er massaal video gekeken op smartphones en steeg het aantal bekeken views met honderden procenten afgelopen jaren. En deze trend zet zich alsmaar voort. Consumenten staan ondanks het kleinere scherm dus steeds meer open om naar videos te kijken op mobiele schermen. Marketeers hebben hierdoor een nieuw kanaal gekregen om succesvolle video campagnes te lanceren en door te zetten van tv. Wat zijn de 5 onmisbare feiten en daarom cruciale factoren waar je rekening mee moet houden om succesvol te zijn wanneer je aan de slag gaat met video advertenties:

Video advertenties op mobiel

Voordat we naar de 5 onmisbare tips gaan voor succesvolle video advertenties een recap van wat video adverteren precies inhoudt. Video advertising neemt steeds vaker de plaats in van broadcasting  van video commercials van TV.  Video is het plaatsen van  videoadvertenties voor (pre-roll), tijdens (insteam) of na online video’s of andere content (post-roll).  YouTube maakt hierbij  het grootste onderdeel uit van online video advertising. Video advertising biedt veel voordelen voor de adverteerder. Met name de stijging van reclame herinnering, en het opbouwen van een merkimago spelen een grote rol voor de inzet van videos online. De grootste partijen zijn naast YouTube, STER, RTL en SBS, maar ook TMG. Meestal wordt op basis van CPM ingekocht. Dit is de prijs voor 1000 vertoningen. YouTube gaat nog een stapje verder, mede dankzij de ongelofelijke hoeveelheid aan video content kan deze partij ook op basis van click verkopen. Dus per werkelijk afgespeelde video. Andere partijen bieden ook steeds meer mogelijkheden om op basis van deze inzet af te rekenen.

Op dit moment zie je tevens ook een sterke groei in banners met een video er in geplaatst. Beeld geeft een grotere belevingswereld dan tekst en met de inzet van banners kan je heel gericht targeten in een bepaalde doelgroep. Netwerken die deze vorm  van adverteren aanbieden zijn o.a. WebAds, Semilo en Adfactor. Vaak wordt afgerekend op basis van CPV. Dit is de Cost per View. Hiermee wordt bedoeld dat de video voor een bepaald aantal seconden of helemaal is uitgekeken. Video’s kunnen in principe in elk formaat geplaatst worden. Zo ook voor mobiel. Tel daarbij de mogelijkheid met mobiel voor location based adverteren en de meetbaarheid van video uitngen (interactiviteit/engagement met de uiting en het aantal seconden uitgekeken) bij op en er ligt een fantastische weg klaar voor mobiel adverteren met video uitingen.

Adverteren op de tablet, biedt nog meer mogelijkheden. Dit device dat inmiddels al door meer dan 5 miljoen Nederlanders wordt gebruikt is het ideale ‘second screen’ medium en interacteren met video 2x zoveel dan op het reguliere web.  Thuis op de bank terwijl de tv programma’s en de daarbij behorende tv commercials aanstaan kan je nog een keer geconfronteerd worden met advertentie uitingen van hetzelfde merk online. Dit heeft een versterkende werking en zorgt voor nog meer kans op een beter resultaat. Denk aan een Autocommercial op tv en een advertentie op een website die tegelijkertijd verschijnt waarbij je direct een brochure of proefrit aan kan vragen. Ook deze vorm van adverteren waarbij tijd targeting een belangrijke rol speelt neemt een enorme vlucht.

En dan nu de 5 tips die je niet mag missen van video advertenties op mobiel!

1.  Het is niet alleen voor de entertainment industrie

In de entertainmentindustrie gaat het om tv-shows en films. Video en trailers en show-previews zijn dan ook een 1op1 match. Echter buiten deze industrie zijn ook andere bedrijfstakken zeer relevant voor videocampagnes.  Onderstaande grafiek laat zien dat de engagement met video uitingen in de automotive en retail sector hoger is dan in de entertainment industrie.

Video  advertenties

2.  Video advertenties mogen maximaal 15 seconden duren

Vooral leuke, aansprekende video uitingen maken kans om helemaal uitgekeken te worden. Hoe korter, hoe groter de kans dat deze wordt uitgekeken. Daarnaast heeft humor, originaliteit (geen herhaling van een tv commercial, wel bijvoorbeeld een verrassend item of twist toevoegen) en meteen, liefst binnen 5 seconden duidelijkheid welk merk er achter zit een positieve werking op het effect van video uitingen. Tot slot kunnen interactieve elementen een preroll of video uiting origineel maken.

3.  Gebruik een combinatie van unieke creatie en Data

Getargete advertenties werken beter. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van geautomatiseerd inkopen op basis van profielen van video advertenties leveren hogere resultaten op. Een videocommercial van Mercedes die getoond wordt aan bepaalde demografische kenmerken en/of in een bepaald umfeld heeft minder kans van slagen dan dat je target op een profiel waarvan je weet dat dit profiel in de markt is voor een auto, een aantrekkelijk  inkomen heeft,  en waarbij de kans dus groot is dat deze persoon een nieuwe mercedes kan betalen. Afhankelijk van je  doelstelling; directe conversies of het opbouwen van een merkimago onder een grotere communicatie doelgroep bepaal je je media inzet en stel je de video boodschap er op af.

4.   Video advertenties op mobiel zijn niet te vergelijken met TV. Wees creatief

Content op mobiel wordt anders geconsumeerd dan via andere kanalen. Zo geldt dat ook voor video. Het device is anders, dus pas je inzet hier op aan. Gebruik rich media en interactieve layer componenten en wees verrassend. Hieronder een voorbeeld van de populaire app Angry Birds waarbij een videouiting gelanceerd wordt vanuit een banner. In eerste instantie zie je de birds naar beneden vliegen, er klapt een standaard banner uit, waarna de gebruiker ´tap to expand´te zien krijgt. Door te tappen-clicken verschijnt de video uiting waarin interactieve elementen zijn toegevoegd.  Tevens blijft bij deze deze video advertentie de gebruiker binnen de app aanwezig.

video advertenties op mobiel

5. Gebruik Rich Media

Een gebruiker wenst voor een video advertentie niet naar een landingspagina te gaan. Gebruik Richmedia en blijf op de website of binnen de app aanwezig. De gebruiker heeft immers zelf besloten naar deze omgeving te gaan.

Video commercials kunnen in meerdere advertentievormen verwerkt worden. Pre-rolls zijn de meest populaire waarbij tv-commercials vaak online voor professionele en user generated video content wordt ingezet. Volgens het buro MediaTest, dat regelmatig whitepapers en trends publiceert in de media worden de kansen van pre-rolls nog niet altijd benut.

Ben je hongerig naar nog meer informatie over pre-rolls? Dan is onderstaande slideshow van MediaTest uit 2013 naar aanleiding een onderzoek van 400 consumenten over video commercials online  zeker nog een keer interessant om door te nemen!


Photo: Vernieman (cc)

Bron: Mediatest/BusinessInsider