Mensen gaan niet meer online, ze leven online. De smartphone heeft voor een revolutionaire verandering van ons online gedrag gezorgd en inmiddels zijn het aantal mobiele zoekopdrachten via Google het aantal zoekopdrachten op desktop overstegen. In dit kader hebben we een aantal trends en tips op een rijtje met betrekking tot het smartphone gebruik van de Nederlander gezet.

  • De gemiddelde Nederlander heeft 3,5 apparaten per persoon welke met het internet verbonden zijn (Consumer Barometer, 2016)
  • 80% van de Nederlanders heeft een smartphone (Consumer Barometer, 2016)
  • 60% van de gebruikers gebruikt tenminste eenmaal per week een zoekmachine via hun smartphone. (Consumer Barometer, 2016)
  • 66% gebruikt vaker een smartphone voor online activiteiten dan een desktop. (ConsumerBarometer, 2016)
  • 45% van de gebruikers ervaart problemen om een website te gebruiken op hun telefoon en 28% daarvan gaat op zoek naar een mobielgeschikte website.(Consumer Barometer, 2015)

Sinds 21 april 2015 is de mobiele vriendelijkheid van een website een onderdeel van het algoritme en binnenkort wordt dit verder doorgevoerd, waardoor niet mobiele websites nog meer zoekopdrachten zullen mislopen. Het is duidelijk dat een niet mobiele website anno 2016 not done is. Het kost inmiddels posities in de zoekmachines en gebruikers die wel de website benaderen haken snel af, wat klanten en omzet kost.

Wat te doen als website eigenaar en ondernemer?
Wacht geen dag langer en controleer of jouw website geschikt is voor mobiele apparaten. Je kan de Google Mobile Friendly Test gebruiken om dit te testen. Is je website geschikt, dan is dit reden om te juichen, maar niet per sé reden om achterover te leunen.

Analyseer je website cijfers en bekijk je site ook op je smartphone:

De vier vragen  die je jezelf in ieder geval dient te stellen;

  • Kunnen mensen snel vinden wat ze zoeken?
  • Hoeft men niet ellenlang te scrollen om bij de belangrijke informatie te komen?
  • Is het duidelijk waarom ze bij jou moeten zijn?
  • Zijn er duidelijke actieknoppen zichtbaar?

Is het antwoord op al deze vragen ja, dan mag je nog eens juichen, zo niet, dan moet je snel aan de slag!

Dit blog is geschreven door Dennis Pettinga van daar[om] online media