Samsung blijft de de grootste smartphone producent in het eerste kwartaal van 2016.  Het Koreaanse merk verkocht 81,2 miljoen smartphones in Q1. Het marktaandeel groeit daarmee naar 23,2 procent, onder meer door de introductie van de Galaxy S7 en een vernieuwd portfolio.

samsung.producent

Voor het eerst daalde de procentuele afzet van Apple met meer dan 10 procent. Het bedrijf wist in Q1 51,6 miljoen stuks te verkopen, goed voor een marktaandeel van 14,8 procent.De wereldwijde verkoop van smartphones bedroeg in het eerste kwartaal van 2016 in totaal 349 miljoen stuks. Dat betekent een groei van 3,9 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2015, geeft Gartner aan.

De dynamiek in de markt verandert doordat de grote smartphoneproducenten merken dat er sprake is van een groeiende marktverzadiging, terwijl de nieuwe producenten de bestaande businessmodellen ontregelen. Er zijn nu drie Chinese merken, Huawei, Oppo en Xiaomi, in de top vijf aanwezig. Zij vertegenwoordigen 17 procent van de markt, waar dat een jaar eerder voor 11 procent gold.

Oppo had het sterkste kwartaal en steeg naar de vierde plek door de verkoop van 16,1 miljoen stuks en een marktaandeel van 4,6 procent. De groei werd voornamelijk in China geboekt. Huawei, op de derde plaats, had een sterke groei in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Afrika. Het bedrijf zette 28,9 miljoen smartphones af, gelijk aan een aandeel van 8,3 procent. Xiaomi was goed voor 15,0 miljoen smartphones en 4,3 procent van de markt, voornamelijk in de Asia/Pacific regio.