Nederlanders die de smartphone als wekker gebruiken, ondervinden nadelige effecten op de slaapduur. Dit blijkt uit onderzoek van online bedden warenhuis Bedden.nl, waarbij 1.149 Nederlanders werden ondervraagd.

In het kader van de ‘Internationale Dag van de Slaap’ werden respondenten onder andere gevraagd naar hun gemiddelde slaapduur, hoe vaak ze ‘s nachts wakker worden en hoe ze ‘s ochtends worden gewekt.

Mensen met klassieke alarmwekker slapen beter
Bijna een derde (32,4%) van de mensen die slecht slaapt (minder dan 6 uur per nacht) gebruikt een smartphone als wekker. Hetzelfde geldt voor de groep Nederlanders die tussen de 6 en 7 uur slaapt. Hiervan heeft 36,8% een smartphone die als wekker gebruikt wordt.

Respondenten die 7 tot 8 uur slapen, kiezen er over het algemeen vaker voor om het mobieltje (36,4%) te vervangen door een echte wekker (37,8%). Hetzelfde geldt voor mensen die 8 uur of meer slapen. Van deze groep heeft het grootste deel een voorkeur voor de traditionele alarmwekker (20,8%), ten opzichte van de smartphone (17,9%).

Smartphone populairste wekker onder Nederlanders
Bij 40,3% van de Nederlanders is de alarmwekker vervangen door een smartphone. 22,6% beschikt nog over een klassieke alarmwekker en 8,1% heeft nog een ouderwetse muziekwekker op het nachtkastje. 4,5% heeft tot slot een moderne lichtwekker in de slaapkamer staan.

Het merendeel van de ‘smartphone slapers’ heeft een iPhone naast zijn of haar bed liggen (39,2%). Andere merken die naast het bed worden gevonden zijn Samsung (33,8%), Huawei (8,5%), Sony (5,4%) en overige merken als LG, HTC en Nokia (13,1%).

Merendeel Nederlanders slaapt minder dan 7 uur
40% van de Nederlanders slaapt 7 tot 8 uur, een gezonde nachtrust. Ruim een derde (33,2%) slaapt korter, tussen de 6 en de 7 uur. 9% van de Nederlandse bevolking ervaart een slechtere nachtrust, en moet het doen met minder dan 6 uur slaap per nacht.

Bron:bedden.nl