T-Mobile bereikt landelijke dekking met 4G netwerk.

In de praktijk komt dat neer dat de landelijke dekking 95% betreft van de Nederlandse bevolking die in het 4G-dekkingsgebied woont. T-Mobile wil door aanvullende verbeteringen van het netwerk de dekking eind 2015 uitbreiden naar 99 procent van de bevolking.

De operator is ongeveer twee en een half jaar bezig geweest om landelijke dekking te bereiken. Het 4G-netwerk van T-Mobile bestaat momenteel uit 7.000 masten verspreid over Nederland, waarbij 21.600 nieuwe antennes zijn geïnstalleerd. Het netwerk biedt een combinatie van hoge (1800 MHz) en lage (900 MHz) frequenties. Deze zorgen volgens T-Mobile voor een extra sterke dekking binnenshuis.

Volgens T-Mobile is het netwerk gebouwd voor de toekomst waarin het dataverbruik explosief zal groeien. Het dataverbruik op het netwerk van de operator is ongeveer met 55 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook klanten van dochtermerk Ben kunnen gebruikmaken van het 4G-netwerk van T-Mobile. Halverwege augustus had T-Mobile 1,21 miljoen 4G-abonnees

Eerder deze maand maakte T-Mobile bekend dat het van plan is om medio 2016 VoLTE aan te gaan bieden via het 4G-netwerk. De provider stuurt aan op een hogere kwaliteit- en gebruikservaring. VoLTE zal niet alleen een betere geluidskwaliteit met zich mee brengen, maar ook een snellere call set-up.

Daarnaast is T-Mobile van plan om in november te beginnen met een 4G+-pilot op een aantal nog te bepalen locaties. Het is de bedoeling om via bundeling van spectrumblokken (carrier aggregation) tot 225 Mbps down aan te gaan bieden. Concurrenten KPN en Vodafone zijn al bezig met de uitrol van 4G+ op hun netwerken.

T-Mobile is de derde operator die in Nederland landelijke dekking heeft bereikt met zijn 4G-netwerk, na KPN en Vodafone. Tele2 verwacht aan het einde van het eerste kwartaal van 2016 landelijke dekking te bereiken. Volgens T-Mobile heeft de uitrol van het eigen 4G-netwerk weliswaar langer geduurd dan dat van KPN en Vodafone, maar kan het zijn klanten hiermee een kwalitatief betere ervaring bieden.

Bron:telecompaper
photo:jeepersmedia(cc)