Dat tablets steeds populairder worden kan niemand zijn ontgaan. De diversiteit in aanbod is de afgelopen jaren sterk toegenomen en prijzen zijn gedaald. Daardoor is het voor veel meer mensen mogelijk om te profiteren van de ongekende mogelijkheden. Ook onder 50-plussers groeit het gebruik van tablets enorm. En dat biedt nieuwe kansen. 5 redenen waarom tablets voor senioren de toekomst hebben:
[quote]Deze gastbijdrage is geschreven door Andrea Tegel, Marketing & Sales Manager bij Woonz.nl[/quote]
1. Digitale generatiekloof wordt overbrugd
De tablet blijkt ideaal voor senioren die niet zijn opgegroeid met internet, smartphones en apps. Dit komt voornamelijk door het aanraakscherm (leren omgaan met de muis is dus niet meer nodig!) en de intuïtieve werking van het apparaat. Het handzame formaat maakt de gebruiksvriendelijkheid helemaal compleet. Dat de tablet voor jong én oud geschikt is, bewijst meneer Strubbe van 86 jaar. Hij stapte over van een MS DOS-computer naar een iPad.
2. Langer thuis wonen
Met een tablet kunnen senioren langer thuis blijven wonen, ook wanneer zij minder goed ter been zijn. Vanuit de luie (rol)stoel zoeken senioren zelf contact met een zorginstelling. Via een beeldverbinding kunnen ze niet alleen vertellen welk gezondheidsprobleem er speelt, maar het probleem ook daadwerkelijk laten zien. De zorgverlener kijkt dan mee via het beeldscherm en kan de situatie inschatten. Senioren krijgen zo dezelfde zorg, maar dan op afstand.
3. Lagere zorgkosten
Een van de speerpunten van het zorgakkoord is een toename van de inzet van e-health, om de zorg betaalbaar te houden. De verwachting van Minister Schippers is dat zorgpartijen en technologiebedrijven elkaar zelf opzoeken om concrete vormen te realiseren. En dat gebeurt. Technologiebedrijf Focus Cura ontwikkelt nuttige apps voor senioren. Zo geeft een app met bewegingsoefeningen suggesties en instructies om fit te blijven. Er zijn ook apps die patiënten helpen bij het onder controle houden van hun aandoening, zoals het bijhouden van bloedwaarden voor diabetici. Zulke handige apps schelen zorgvrager en zorgaanbieder tijd en geld.
4. Zelfredzaamheid
Apple ontwikkelt innovatieve technologische producten die voor iedereen toegankelijk zijn. Zo zijn iPads standaard uitgerust met allerlei hulpfuncties. Deze tablet is daardoor erg populair bij slechtziende of blinde mensen. Met een voice-over kunnen gebruikers luisteren naar datgene wat er op het scherm te zien is. De VoiceOver van Apple is de eerste schermlezer (of screenreader) die op vingerbewegingen werkt, en vergroot de zelfredzaamheid daardoor aanzienlijk. Maar niet alleen blinden en slechtzienden hebben baat bij tablets en apps. Met de app-otheek hou je bijvoorbeeld zelf de regie over medicatie en leg je gemakkelijk contact met de fysieke apotheek.
5. Minder eenzaamheid
Tablets en apps kunnen de belevingswereld van senioren flink verruimen. Met FaceTime of Skype is direct een beeldverbinding mogelijk met de kinderen, kleinkinderen of met vrijwilligers van ouderenorganisaties. Zo worden afstanden overbrugd en wordt bellen echt een beleving. Via Twitter en Facebook zijn opa’s en oma’s binnen no time op de hoogte van de belevenissen van hun kinderen en kleinkinderen. Zelf delen ze hun belevenissen met één druk op de knop. Niet voor niets zijn 65-plussers het snelst groeiende segment op social media. Maar ook spelletjes zijn populair. Het meest nog die spellen die je samen met anderen speelt, zoals Bridge, Wordfeud of Ruzzle.
Photo: jcfrog (cc)