Je weet nog niet wat een Appscooter is? Niet verwonderlijk want we zien ze nog niet terug in het straatbeeld. Maar daar kan snel verandering in komen.

Conventionele 2- of 4-takt (snor)scooters liggen hevig onder vuur, zelfs zo erg dat steden als Amsterdam en Utrecht dreigen vervuilende scooters te verbieden. Elektrische scooters zijn de oplossing, maar zijn vaak niet meer dan omgebouwde conventionele scooters. Met AppScooter wil Bolt Mobility niet de zoveelste elektrische scooter op de markt brengen. De Scooter is in de woorden van oprichters Marijn Flipse (22) en Bart Jacobsz Rosier (31) niets minder dan “een kruising tussen een Tesla en een iPhone op twee wielen”.

De Nederlandse startup Bolt Mobility heeft met de AppScooter de grootste online angel-investeringsronde ooit in Nederland opgehaald. Het streefbedrag van 1 miljoen euro via online crowdfunding bij investeerdersnetwerk Leapfunder werd precies gehaald. Met het investeringsbedrag kan Bolt Mobility het prototype van de AppScooter verder perfectioneren en gereed maken voor productie in 2016. In een voorverkoop-campagne heeft Bolt reeds 75 AppScooters verkocht, met een totale verkoopwaarde van 225.000 euro.

Marijn Flipse: “Het is niet genoeg om een scooter simpelweg elektrisch te maken. We willen het concept scooter beter maken op elk vlak. We hebben het design van AppScooter compleet van meet af aan bedacht rondom elektrisch rijden met de productietechnieken van vandaag de dag en hierbij heel goed geluisterd naar de eisen van de consument. Denk daarbij aan het design, de gebruikersinterface, software zoals je in de nieuwste auto’s vindt, de manier waarop wij hem verkopen, maar ook wat betreft serviceniveau en updates. De AppScooter is ook de enige scooter die beter wordt naarmate hij ouder wordt, net als bij Tesla eigenlijk.”

Op dit moment werken Flipse en Jacobsz Rosier bij de technologische incubator YES!Delft aan de eerste prototypes en het voorbereiden van de productie, de eerste levering van 100 Limited Edition AppScooters staat gepland voor volgend jaar. Onlangs is een volgende ronde voorverkoop van start gegaan. Naast in Nederland is de AppScooter te bestellen in zes Europese steden (Berlijn, Parijs, Londen, Rome, Milaan, Barcelona), waarbij 100 scooters elk beschikbaar zijn.

RIJDENDE IPHONE

AppScooter is een rijdende iPhone, met 4G en WiFi ingebouwd, en tovert al je compatible apps om naar een veilige variant voor in het verkeer, Met intuïtieve knoppen en spraakbesturing kun je eenvoudig je navigatie bedienen en apps als Spotify en zelfs Whatsapp aansturen. Daarbij houd je altijd twee handen aan het stuur en voorkom je ongelukken. Daarnaast heb je natuurlijk ook een bijpassend app op je telefoon waarmee je op afstand je scooter kunt uitlezen en instellingen kunt aanpassen. Hierbij moet je denken aan je gangbare rij-instellingen, maar ook kun je zien waar je bent geweest, welke route je hebt afgelegd en hoeveel stroom er nog beschikbaar is.

VEILIGE INTERFACE

De in de cockpit ingebouwde software van Apple en Google en Apple voorziet via een touchscreen met grote buttons de berijder van informatie , zoals stroomverruik, snelheid en reikwijdte, maar laat ook de informatie uit de verschillende beschikbare apps zien in een voor de veilige inie niet afleid van het rijden.

DESIGN

Reguliere elektrische scooters zijn vaak niets meer of minder dan omgebouwde twee- of viertaktscooters met een elektrische aandrijving. AppScooter wordt van de grond af aan ontwikkeld met composietmateriaal uit de luchtvaart om gewicht te besparen. Ook het design is uniek, alsmede de aandrijving, met de laatste technologie in zowel aandrijflijn als batterijpakketten (dezelfde cellen als in de Tesla).

MARKETING & SALES

AppScooter is bij geen enkele dealer verkrijgbaar. Alle versies zijn limited editions en alleen verkrijgbaar in de voorverkoop via de website van Bolt Mobility.

SUPPORT

AppScooter is de enige scooter ter wereld die beter wordt met de jaren, dankzij Over The Air (OTA) software-updates. Met het 24/7 Bolt Mobility Plan (29 euro per maand) wordt je scooter bij panne dezelfde dag nog gerepareerd, of meegenomen door de Bolt Busje ter reparatie. Via de app kun je de scooter achterhalen en/of blokkeren, in geval van diefstal.

PERFORMANCE

AppScooter reikt verder dan menige conventionele brandstofscooter, met een actieradius tot wel 150 kilometer (*). Ook wordt elke rit geanalyseerd, waardoor de scooter zuiniger ‘leert’ rijden. Het acceleratievermogen van de AppScooter is ongekend: van 0-45 km/u in 3,9 seconden (*).

(*)Waarden bij een snelheid van 25km/u en berijder van 75kg

Bron:boltmobility.com