Nederlanders maken tijdens hun vakantie steeds meer gebruik van het internet. Acht van de tien maakt dankbaar gebruik van internetmogelijkheden op bijvoorbeeld de camping. In 2011 begaven vakantiegangers zich met name online om privémail te checken (63%). Dit doet men nog steeds massaal: 85% doet dit zeker een paar keer per vakantie. Social media gebruiken stijgt met stip. Een kwart deed dat in 2011, nu kijkt 66% weleens op Facebook, Twitter of andere sociale netwerken.

Daarnaast kijken vakantiegangers – die internet gebruiken – veel vaker dan voorheen naar weersverwachtingen (85%), het nieuws (79%) of gebruikt men online navigatie of kaarten (62%). Bij de oriëntatie of het boeken van het verblijf tijdens de zomervakantie houden steeds meer Nederlanders dan ook rekening met de beschikbaarheid van WIFI.  In 2011 was dit voor de helft een aandachtspunt, in 2014 is dit voor zes van de tien vakantiegangers belangrijk.

In 2011 was een laptop het meest gebruikte device om online te gaan. Nu gebruiken we daarvoor de smartphone (72%) en de tablet (49%).

Drie op de tien onderbreken af en toe de vakantiepret om te werken. Van alle internet gebruikers op vakantie (met een baan) zegt 9% dagelijks en nog eens 21% een paar keer per vakantie te werken door bijvoorbeeld de e-mail te controleren en beantwoorden. Een derde van alle internetgebruikers met een baan geeft toe tegenwoordig meer te werken op vakantie dan voorheen.

De mogelijkheid die we hebben om online te werken op vakantie is niet voor iedereen een zegen. Vier van de tien werkenden vinden het lastig om zich af te sluiten van het werk, doordat ze online (kunnen) zijn op vakantie. Zes van de tien vinden het vervelend dat ze (online) kunnen werken tijdens vakantie. Slechts een klein deel (14%) vindt deze mogelijkheid prettig.

De cijfers uit dit marktonderzoek zijn tot stand gekomen door een grootschalige peiling onder het Multiscope online consumentenpanel, waarbij n=1011 consumenten het onderzoek volledig hebben ingevuld. Hiervan vallen n=586 binnen de groep die internet gebruikt op vakantie en momenteel een baan heeft.

Bron:Multiscope
photo:shelingraziela(cc)