Het aantal mobiele devices dat draait op Android is in een jaar tijd met factor drie gestegen van bijna 4.000 toestellen naar bijna 12.000 toestellen. Op alle toestellen draaien maar liefst 8 verschillende versies van het Android besturingssysteem. Is dit dan juist een voordeel of nadeel? Beide eigenlijk. De enorme hoeveelheid toestellen komen allen met eigen specs, verschillen in kracht en hebben ver uiteenlopende scherm afmetingen. Het programmeren van een app die op al deze verschillende devices goed functioneert en mooi wordt weergegeven op het scherm is een uitdaging.

Voordelen van deze fragmentatie is het feit dat er toestellen voor alle markten ontwikkeld kunnen worden. Toestellen kunnen zo in diverse markten gelanceerd worden met bijbehorende specifieke kenmerken. Van kleine of grote tot low -end en high- end toestellen. Kortom het mag dan lastig zijn vergeleken met het iOS platform waar 95% momenteel draait op iOS6 het potentieel is veel groter.

Onderstaande afbeelding  brengt mooi in beeld hoe bizar veel Android devices er dit jaar uitgekomen zijn. Samsung heeft een Android marktaandeel van bijna 48%. Andere bekende namen als Sony-Ericsson, Motorola en HTC moeten het met respectievelijk 6,5, 4,2 en 3,9 procent doen. De fragmentatie zal waarschijnlijk alleen nog maar verder toenemen met nieuwe spelers die de markt betreden. Zo is Huawei met een opmars in Europa bezig met als inzet een nieuw high end toestel.

android phones

Uiteindelijk moet je al developer dus bedenken over voor wie je de app maakt en daarbij nadenken over de limieten van de toestellen die gebruikt worden in de markt waar je app voor bedoelt is. Ook de kwaliteit van het mobiele netwerk moet hierbij worden meegenomen met oog op de performance van de app. Een zware app in slechte netwerk omstandigheden zal het zwaar krijgen.

Bron: Android Fragmentation 2013